Terugblik 2022

Het jaar van ENS Clean Air

Een terugblik naar een jaar waarbij we dankbaar zijn voor al onze nieuwe projecten, innovaties en groei. 2022 was een turbulent jaar, maar we hebben toch veel gecreëerd om trots op te zijn. Tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar met onze collega's..

 

De wereld ging weer open

2022 startte met goed nieuws, want langzamerhand ging de wereld weer open. “Het meest impactvol was voor mij de opheffing van de harde lockdown en de daarop volgende versoepelingen van de COVID-19 maatregelen. Na enkele maanden beperkt op kantoor en de meetlocatie werd het eindelijk weer mogelijk om ‘gewoon’ ons werk te doen en ad-hoc te overleggen met collega’s.”, zegt Guido J.

EPA Congress & Exhibition

Nadat twee jaar lang alle events werden afgelast of uitgesteld, mochten we ook eindelijk weer op pad! Dit jaar waren we aanwezig op hét Europese parkeerevent: EPA Congress & Exhibition. “Binnen onze Longen van de Stad aanpak, spelen parkeergarages een prominente rol vanwege hun zeer strategische positie in de stad én omdat ze actief lucht verplaatsen. In Brussel zijn we met onze luchtzuiveringssystemen goed vertegenwoordigd in de parkeergarages van Interparking, dus een ideale locatie om onze aanpak voor betere stadslucht te promoten”, aldus Joop. “De buitenwereld kijkt vaak naar de parkeerwereld als één van de veroorzakers van een slechte luchtkwaliteit in de stad, maar niets is minder waar. Juist deze sector werkt hard aan duurzame voorzieningen en aanvullende dienstverlening. Het credo tijdens dit event was ‘Parking as part of the solution’, en wij dragen daar met actieve luchtzuivering met trots ons steentje aan bij.”

Floriade & Dutch Design Week

Samen met Studio Christine Jetten ontwikkelden we het afgelopen jaar Clean Air City Ceramics: keramische tegels met afgevangen fijnstof. Deze tegels waren te bewonderen tijdens de Floriade, waarbij een tiny house van EuroParcs volledig was bekleed met deze fijnstof tegels, waarbij elke vierkante meter keramiek bijdraagt aan 0,4 miljoen m3 gezuiverde lucht. “Duurzaamheid gaat over het sluiten van kringlopen en over het verantwoord gebruiken en verwerken van materialen. Het residu van afvangen fijnstof is een vreemde substantie, want het is in feite wat we dagelijks inademen, maar eenmaal afgevangen is het geconcentreerde luchtvervuiling en het bevat potentieel schadelijke stoffen. Dat wil je niet het gangbare afvalverwerkingssysteem in brengen, waar het vrijwel zeker verbrand wordt. Je wil het op een ethisch verantwoorde manier verwerken. Heel fijn als dat dan ook nog op een esthetisch zeer hoogwaardige wijze gebeurd én in een product met een heel lange levensduur, zoals bouwkeramiek in de vorm van geglazuurde tegels. Die kunnen makkelijk de komende 100 jaar of langer het stadsbeeld verfraaien” Daaraan voegt Roel toe: “met een vergelijkbare toepassing maar in een heel andere verschijningsvorm werd in september op de Dutch Design Week ook ons fijnstof verwerkt als schildering in een tegeltableau als moderne ‘Dutch Skies’ door LabAIR. Heel bijzonder.”

Nieuwe collega’s

2022 was het jaar dat Guido Mijnheer ons R&D team kwam versterken! “2022 betekende voor mij de start bij ENS. Ik mocht gelijk starten met het afronden van een reeds lopend project en het opstarten van zowel het door ontwikkelen van ons productgamma als de ontwikkeling van een klant specifieke oplossing. Leuk om op een dergelijke manier direct mee te doen en een belangrijke inbreng te hebben bij leuke projecten!”.

Maar Guido is niet onze enige nieuwe collega, want op woensdag komt namelijk Akela – onze nieuwe Chief Happiness Officer – mee naar kantoor! Akela is zeer ervaren in het geven (of ontvangen) van knuffels, slapen en heeft het vermogen om een glimlach te toveren op ieders gezicht. Welkom bij het team Guido & Akela!

Research & Development

Het afgelopen jaar heeft ons R&D team wederom niet stilgezeten. “We zijn druk in de weer geweest met gedetailleerde analyses van de rendementen en luchtstromen van onze systemen, met de verdere optimalisatie van onze fijnstof afvangst technologie en met voorbereidingen voor diverse aankomende (meet)projecten”, zegt Guido J. Rob voegt hieraan toe: “Hoewel niet alle ontwikkelingstrajecten geruisloos verliepen, en er soms tegenslagen verwerkt moesten worden (inherent aan het uitvoeren van onderzoek), zijn er toch weer serieuze stappen gemaakt met betrekking tot o.a. kwaliteit- en nauwkeurigheidswaarborging, verbreding en verdieping van analysemogelijkheden, voor zowel experimenteel als numeriek onderzoek. Hiermee zijn (en worden) ook de kaders voor verdere productontwikkeling verduidelijkt, en lijkt hiermee een nieuwe koers ingezet te zijn. Ook als ‘experts’ binnen het vakgebied leren we, dag in dag uit, zaken bij. Gelukkig maar, dat maakt het ook zo interessant!”.

“We staan er niet altijd bij stil, maar binnen ENS is de afgelopen jaren een redelijk unieke expertise opgebouwd. Het doet goed om te constateren dat die kennis een weg naar de markt vindt, want we worden benaderd door gerenommeerde partijen en bedrijven die worstelen met fijnstof- en blootstellingvraagstukken, die soms ook onder een maatschappelijk vergrootglas liggen. Een mooi voorbeeld daarvan is het project dat we in 2022 gestart zijn met ProRail, waarin we werken aan oplossingen voor stofvrij werken aan het spoor”, voegt Roel nog toe.

Farewell to our founding mother

Maar we hebben met zijn allen ook weer een bewogen jaar achter de rug. Vlak na het overlijden van Peter, hebben we op 12 mei ook afscheid moeten nemen van onze ‘founding mother’ Lia. “Dit is een treurige gebeurtenis die toch wel een ferme afdruk achterlaat binnen het bedrijf. Ondanks dit zware verlies gaan we verder met de missie die Lia in 2009 startte”, zegt Rob. “Het was een erg verdrietige periode. Als werknemer maakten wij ook deel uit van de familie, waardoor wij het ziekteproces van dichtbij hebben meegemaakt”, voegt Simone hieraan toe.

In een familiebedrijf staan “de founders” centraal. Zij hebben de fundering gestort en de ziel in de onderneming geplaatst. De familie van de Vorle heeft twee pittige jaren achter de rug, waarbij zij in een korte periode afscheid moesten nemen van Peter en Lia van de Vorle. Nu bouwen hun dochters verder aan de fundatie die gedeeltelijk is weggevallen. “Met het door Lia en Peter opgeleide team durven wij wel te stellen dat wij future proof zijn. Met dezelfde bevlogenheid en passie gaan wij verder waar zij gebleven zijn” voegt Renée toe. In een podcast vertelt Esmée over de uitdagingen rondom het overlijden van haar ouders en de impact van de afgelopen crisissen op de groei van het bedrijf. Je luistert haar verhaal hier.

Ter nagedachtenis aan Peter en Lia van de Vorle † 22-09-2021 | 12-05-2022

0+
Projecten
0+
Applicaties
0+
Effect studies