Parkeergarages als ‘Longen van de Stad’. Oftewel luchtvervuiling die vanuit parkeergarages wordt tegengegaan. Met apparaten uit Cuijk. Het bedrijf ENS (Environmental Nano Solutions) begon 2,5 jaar geleden in de parkeergarage in Cuijk om de lucht schoner te maken. Binnenkort gebeurt hetzelfde in Eindhoven en als het aan directeur Lia van de Vorle ligt, straks ook in Parijs, Londen en de rest van de wereld.

Het systeem is even eenvoudig als logisch. “Positieve ionisatie”, zegt Guido Jenniskens, die zich bij ENS bezighoudt met innovatie. “Een natuurkundig proces. Fijnstof uit de aangezogen lucht wordt omgevormd tot grof stof. Dat slaat neer op een geaarde plaat en die plaat schrapen we dan eens in de acht weken schoon.”

Longen van de Stad

Eindhoven wil in zijn parkeergarages ook wel wat er in Cuijk gebeurt. “Maar eerst zien en dan geloven, was de insteek”, vertelt Van de Vorle. Met hulp van een technische universiteit werd een onderzoek gestart. Het bleek dat met 99 luchtzuiveringssystemen er in een gebied van ruim 5 vierkante kilometer 10 procent minder fijnstof was. “Bij 594 installaties is de fijnstof tot op een kilometer van de parkeergarages verminderd en dat loopt op bepaalde plekken op tot boven de 50 procent.”

“Een luchtstromingssimulatie is een effectieve manier om aan te tonen dat dit een effectieve methode is om luchtkwaliteit te verbeteren”, zegt hoogleraar Bert Blocken. Van de Vorle: “De ventilatiesystemen van de ondergrondse parkeergarages staan in contact met de bovenliggende straten en winkelcentra, daardoor zijn ze van grote invloed op de luchtkwaliteit in de stad. Door fijnstof af te vangen, wordt schone lucht de stad ingeblazen en fungeren de parkeergarages als een soort longen van de stad. De twee installaties in de parkeergarage in Cuijk maken per uur 9.000 kuub lucht schoon. Grotere apparaten kunnen tot 30.000 kuub lucht per uur aan. In Cuijk kregen we al snel van de mensen die in de winkels boven de parkeergarage werken te horen dat er minder stof op de kasten lag. En van mensen die daar weer boven woonden, hoorden we dat de witte tuinmeubels minder snel vies werden.”

Vele toepassingsmogelijkheden

Er zijn volgens Van de Vorle vele toepassingen mogelijk van de technologie die is bedacht op de Technische Universiteit van Delft, maar door ENS is doorontwikkeld en toepasbaar is gemaakt. “Denk maar aan een systeem op een schoorsteen, waar de lucht van een houtkachel wordt gezuiverd. Eenvoudig met een klein zonnepaneel voor de stroom”, noemt ze als voorbeeld. “Maar het wordt ook al toegepast in een voederfabriek en in een lashal en bij veegwagens die straten schoonmaken. Die blazen de lucht inclusief fijnstof weer naar buiten. Dat is dus ook af te vangen. We werken al samen met het bedrijf RAVO dat veegwagens maakt. Ons product gaat zo de hele wereld over.”

Van de Vorle verwacht dat haar bedrijf het komend jaar enorm zal groeien. Nu werken er in totaal 25 mensen. “Ik denk dat ik volgend jaar op kantoor een man of vijf extra nodig heb en moet op zoek naar zo’n 25 jonge technische mensen. De onderdelen worden door andere bedrijven gemaakt, in onze loods in Gassel wordt alles door ons geassembleerd. Cuijk zal altijd onze thuisbasis blijven. We zitten hier in het voormalig klooster van de paters Oblaten. Er is hier nog ruimte genoeg”, zegt de ENS-directeur die binnenkort met haar producten ook staat op een grote beurs in Philadelphia.

Tekst: Herman Wissink  |  Foto: Ed van Alem  |  Bron: De Gelderlander