De aandacht voor duurzaamheid bij de consument is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Daarom ontwikkelden De Maas Driehoek, Stadskrant Veghel, Weekblad Regio Oss en Udens Weekblad een “Duurzaam Special” die geheel in het teken staat van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, bewust leven en fair trade. ENS Clean Air werd voor deze special geïnterviewd.

Strijd tegen fijnstof

Dagelijks staan acht van de tien Nederlanders bloot aan een té hoge concentratie fijnstof. Deze kleine, niet zichtbare deeltjes kunnen onze neus en mond ongemerkt passeren. Met allerlei gezondheidsrisico’s tot gevolg. ENS Clean Air uit Cuijk gaat de strijd aan. Martje van der Pol en Guido Jenniskens geven uitleg. “ENS heeft een energiezuinige en zeer onderhoudsvriendelijke technologie ontwikkeld waarmee we fijnstof en ultrafijnstof kunnen afvangen en onschadelijk maken”, begint Van der Pol te vertellen. “Onze systemen zetten het om in grof stof, waarmee het risico om schadelijke deeltjes in te ademen wordt geëlimineerd.”

Gezondheidsrisico

Want een gezondheidsrisico is fijnstof absoluut. Daar zijn ze zich bij de World Health Organization ook van bewust. In 2012 stierven zeven miljoen mensen een vroege dood als gevolg van luchtvervuiling. Inademing van fijnstof kan onder meer leiden tot hart-, luchtweg- en hersenaandoeningen, doordat de deeltjes diep in onze longen en zelfs in onze bloedbaan terecht komen. Van der Pol: “Steeds meer aandoeningen worden hieraan gerelateerd; denk bijvoorbeeld ook aan dementie en Alzheimer.”

Hoe de techniek werkt, legt Guido Jenniskens uit: “Dit doen we met behulp van positieve ionisatie. Er wordt een positieve elektrische lading aangebracht op een electrode (metalen ‘draad’). Daardoor worden deeltjes in de lucht positief geladen en bewegen ze naar een neutrale plaat waarop het vuil wordt verzameld. Omdat we niet met filters werken – in tegenstelling tot conventionele luchtzuiveringstechnieken – is de werking constant en de downtime minimaal.”

Cuijkse parkeergarage

En er komt veel vuil uit… Op de tafel in de spreekkamer staan allerlei potjes, waaronder eentje met een donkerzwart poeder. Als het deksel open gaat, ruik je de geur van verbrand rubber en uitlaatgassen. Jenniskens: “Dit hebben we afgevangen in de parkeergarage onder winkelcentrum Maasburg in Cuijk. Sinds onze installaties daar draaien, vangen we zo’n 75% van het fijnstof af. De luchtkwaliteit is er niet alleen in de garage op vooruit gegaan; ook in het winkelcentrum daarboven blijft deze schoner. Men hoeft letterlijk minder vaak de meubels te reinigen.”

Deze techniek kan breed worden ingezet. Jenniskens geeft een aantal voorbeelden: “Thuis bij mensen die langs een drukke weg wonen, maar ook scholen en zelfs complete gebieden in een stad. Zo werken we nu samen met de TU Eindhoven aan een project waarbij we de luchtkwaliteit in Eindhoven gaan aanpakken. En we hebben samen met Studio Roosegaarde de Smog Free Tower in Rotterdam ontwikkeld. Deze zeven meter hoge toren zuivert de lucht in de omgeving. Het opgevangen fijnstof wordt vervolgens verwerkt in ringen en manchetknopen.”

Veehouderij

Maar ENS maakt zich niet alleen sterk voor een schonere lucht op het gebied van fijnstof. Van der Pol: “Onze technologie elimineert ook bacteriën, virussen en schimmels, die ervoor verantwoordelijk zijn dat mensen ziek worden door infectieziekten van dieren (zoönosen). Denk dan aan MRSA,  maar ook aan Q-koorts en Vogelgriep. Daarnaast elimineren we ook geurstoffen”, aldus Van der Pol, die er op wijst dat ondernemers altijd contact op mogen nemen met vragen. Jenniskens besluit: “Juist door nauwe samenwerking met bedrijven die deze technologie in de praktijk toepassen, kunnen we onze technieken verder ontwikkelen en optimaliseren.”

Door: Patricia de Ryck  |  Bron: Duurzaam Special (maart 2016)