Project Description

Vitelia Voeders

Fijnstof- en geurreductie bij de productie van diervoeders voor de pluimvee-, rundvee- en varkenshouderij, om daarmee te voldoen aan de milieuwetgeving ten aanzien van geur- en stofemissienormen.

Vitelia Voeders

Mengvoederbedrijf Vitelia Voeders produceert en verkoopt diervoeders voor de pluimvee-, rundvee- en varkenshouderij. Met het groeien van de productiehoeveelheid nam ook de geuruitstoot van de fabriek toe. Om aan de milieuwetgeving te kunnen blijven voldoen, moest een geurreductie van minimaal 77% worden gerealiseerd. Daarnaast was Vitelia niet tevreden over de stofreductie die werd behaald met de ontstoffingsinstallatie die zij op dat moment gebruikten. Men wilde de stofemissie graag nog verder terugbrengen en hierbij ook de operationele kosten verminderen. In de zoektocht naar een bedrijf dat zowel het geur- als stofprobleem kon aanpakken, kwam Vitelia bij ENS terecht.

Fijnstof- en geurreductie

Om de gewenste geur- en stofreductie te kunnen behalen, was een luchtzuiveringsinstallatie met een grote capaciteit nodig. Daarom installeerde ENS bij Vitelia een Titan. Dit luchtzuiveringssysteem kan per uur 30.000 m3 lucht reinigen. Door hier geurbehandeling aan te koppelen, wordt tevens de geuroverlast aanzienlijk gereduceerd. Deze combinatie van eliminatie van fijnstof en geur werkt uitstekend. Wanneer de lucht grotendeels schoon en vrij is van fijnstof, is het namelijk makkelijker om geur te verwijderen. Onafhankelijke metingen die zijn verricht door Buro Blauw laten zien dat een gemiddelde geurreductie van 78% en een gemiddelde stofreductie van 80% wordt behaald.