Weert start als eerste gemeente in Limburg met het structureel aanpakken van fijnstof in parkeergarages en de omliggende omgeving. Vandaag stelde wethouder Wendy van Eijk samen met gedeputeerde van de Provincie Limburg Eric Geurts (Stedelijke Ontwikkeling) de fijnstofzuiveringsinstallatie in de Centrumparkeergarage in gebruik.

Ambitie

De normen voor fijnstof worden in Weert niet overschreden maar zijn wel hoog te noemen. De ambitie van de gemeente Weert is dat de concentratie luchtverontreinigende stoffen in de buitenlucht aanzienlijk lager is dan de wettelijke grenswaarden. Het plaatsen van fijnstofzuiveringsinstallaties draagt bij aan deze ambitie.

Pilot Walburggarage

Een pilot in 2017 met een fijnstofzuiveringsinstallatie in de Walburggarage heeft bevestigd dat deze nieuwe technologie heel effectief de lucht in de garage zuivert. Wethouder Wendy van Eijk: ‘De resultaten van deze pilot hebben ertoe geleid dat de Provincie Limburg geld heeft vrij gemaakt om alle garages in de binnenstad te voorzien van deze zuiveringsinstallaties. Deze ‘longen in de stad’ dragen positief bij aan de leefbaarheid in de Weerter binnenstad’.

Financiering

De financiering van dit project is mede mogelijk dankzij een provinciale bijdrage voor de uitvoering van het centrumplan ‘Versterking Stadshart’. De Provincie Limburg ondersteunt plannen die de structuur en onderlinge sociale verbindingen in steden en centra versterken. Gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor stedelijke ontwikkeling: “We streven naar leefbare centra die bruisen en daar hoort ook meer groen en een goede luchtkwaliteit bij.”

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy- en cookiestatement.
Ik Accepteer