Vervuilende stations in Parijs worden aangepakt

Luchtzuivering in metrostations

Vanaf begin juni zijn in een aantal trein- en metrostations in de regio van Ile-De-France in Parijs proefprojecten van start gegaan, waarin innovatieve oplossingen worden beproefd, met als doel om de luchtkwaliteit in de stations te verbeteren. Deze experimenten maken deel uit van het project “L’appel à projet, Innovons pour l’air de nos stations” (Call for projects, Innovate for the air of our stations).

Innovatieve oplossing brengt schone lucht voor reizigers

“We hebben een echt probleem met de luchtkwaliteit en we wilden projecten ondersteunen die kunnen worden gedupliceerd”, zegt Jean-Philippe Dugoin Clément, gekozen als verantwoordelijke voor duurzame ontwikkeling in de regio. In december 2019 zullen de eindresultaten worden gepresenteerd.

Luchtkwaliteit op stations

In ondergrondse spoorwegvoorzieningen, zoals metro- en treinstations, is de lucht aanzienlijk meer vervuild met fijnstof dan in de bovengrondse buitenlucht. Regelmatige blootstelling aan hoge fijnstofconcentraties vormen een serieus gezondheidsrisico. Fijnstofdeeltjes worden ingeademd en kunnen ver in het lichaam doordringen met longaandoeningen en hart- en vaatziekten tot gevolg. Gedurende het vooronderzoek is in de metrostations een luchtvervuilingsniveau gemeten dat tot 30 keer hoger is dan in de straten van Parijs.

Samenwerking

Voor dit project hebben deelnemers Suez en Air Liquide gekozen voor de luchtzuiveringstechnologie van ENS Clean Air. De systemen staan geplaatst op de platforms van de Parijse stations Avenue-Foch en Alexandre Dumas. Tot september zullen de systemen de ondergrondse lucht zuiveren. In de startfase van dit project hebben beide organisaties verschillende luchtzuiveringstechnieken onderzocht waarbij de fijnstof eliminatie-techniek van ENS is geselecteerd en toegepast. Het onderzoek bevindt zich nu in de laatste fase, waarbij de werking van de techniek in het station wordt beproefd.

0+
Projecten
0+
Applicaties
0+
Effect studies