Een stofloos spoor daar gaan wij voor!

Innovatieve oplossing voor ProRail

Bij ballastwerkzaamheden in het spoor komt respirabel fijnstof vrij, wat bij langdurige inhaleren gezondheidsrisico’s voor spoorwerknemers kan veroorzaken. Daarom daagde ProRail in 2023 de markt uit om hiervoor innovatieve oplossingen te ontwikkelen die stofvorming beperken, en ENS Clean Air werd geselecteerd!

Doelstelling: 80% minder blootstelling

Wij ontwikkelden een afzuig- en afvangsysteem op basis van onze filterloze ionisatietechnologie, specifiek voor ballaststof en beproefd op een profileermachine van Strukton Rail. De doelstelling was om de blootstelling van stof aan spoorwerknemers in ieder geval met 80% te verminderen..

Onderzoek

Na een haalbaarheidsonderzoek volgde een ontwikkel- en testfase, waarbij de oplossing tot in detail werd berekend en geëngineerd, in nauwe samenwerking met de mensen van Strukton vanwege de praktische toepasbaarheid. Op het terrein van de Technische Dienst van Strukton Rail werd de profileermachine omgebouwd en er werden rijdende proeven uitgevoerd om het principe te testen. De resultaten waren overtuigend; met de testopstelling lukte het om een groot deel van de vrijkomende stof af te vangen.

Succesvolle resultaten

Uit metingen en observaties bleek dat het ballaststof zeer effectief werd afgevangen. Luchtstromingssimulaties toonden aan dat de blootstelling rondom de borstelbak sterk gereduceerd kan worden door op een effectieve manier stof vanuit de borstelbak af te zuigen. Afhankelijk van de windcondities kan de blootstelling met (meer dan) 80% verminderd worden.

We zijn ontzettend trots en dankbaar dat we kunnen bijdragen aan een stap voorwaarts in de verbeteringen van gezond en veilig werken! Dank aan ProRail en Strukton Rail voor de fijne samenwerking en het vertrouwen!

0+
Projecten
0+
Applicaties
0+
Effect studies