Project Description

Parkeergarages Weert

Luchtzuivering in zes parkeergarages die de fijnstofconcentratie zal reduceren in de gemeente Weert.

Parkeergarages Weert

Als eerste gemeente van Limburg is de gemeente Weert begonnen met het actief verbeteren van de luchtkwaliteit in de binnenstad. Gemeente Weert heeft in totaal 12 Aufero’s in hun binnenstedelijke parkeergarages laten plaatsen, waarmee de luchtkwaliteit in de garages en de directe omgeving ervan zal verbeteren.

Weert is gelegen in een regio met veel industrieën en wordt omringd door intensieve landbouw en veeteelt. Weert heeft ook nog te maken met het stadsverkeer en de daarbij behorende emissie van luchtverontreinigingen. Deze factoren zorgen voor een hoge fijnstofconcentratie in de gemeente. De EU-grenswaarden voor fijnstof worden in Weert nog niet overschreden maar zijn wel hoog te noemen. De ambitie van de gemeente Weert is om de concentratie van luchtvervuiling in de binnenstad te verlagen dan deze wettelijke grenswaarden. Het plaatsen van onze Aufero’s draagt bij aan deze ambitie.

Parkeergarages

Parkeergarages zijn een bron van fijnstof. Verkeersbewegingen (optrekken en remmen) in parkeergarages leiden vooral tot een verhoogde concentratie luchtvervuiling. Ook uitlaatgassen van auto’s, met name diesels, vervuilen de lucht in parkeergarages en die vieze lucht wordt naar buiten geblazen.

Pilot Walburggarage

In 2017 zijn de eerste twee Aufero luchtzuiveringssystemen geplaatst in de Walburggarage, waarbij tevens een onderzoek is gestart om het reinigingspotentieel vast te stellen. Uit dit effectonderzoek, in samenwerking met de TU Eindhoven, bleek dat de fijnstofconcentratie gemiddeld gereduceerd werd met 50-55. Door het aanzienlijke effect van de Aufero’s op de luchtkwaliteit in en rondom de Walburggarage, heeft de gemeente Weert besloten om meerdere luchtzuiveringssystemen in verschillende parkeergarages te plaatsen. Wethouder Wendy van Eijk: “De resultaten van deze pilot hebben ertoe geleid dat besloten werd om alle garages in de binnenstad te voorzien van deze zuiveringsinstallaties. Deze ‘longen in de stad’ dragen positief bij aan de leefbaarheid in de Weerter binnenstad.” Inmiddels zijn er (naast de Walburggarage) nog 12 Aufero’s verdeeld over vijf parkeergarages in Weert, namelijk: parkeergarage Poort van Limburg, , de Centrumgarage, de Stationsgarage, de Ursulinengarage en de Muntgarage.

Project details

PARTNER
Gemeente Weert

TOEPASSING
Urban 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy- en cookiestatement.
Ik Accepteer

Laatste nieuws