Project

Tunnels

Luchtbehandelingsoplossing om verkeersemissies naar de omgeving te beperken

Contact onze experts

Bij de meeste tunnels fungeren de tunneluitgangen ook als ventilatieafvoer, wat betekent dat alle verkeersemissies die in de tunnel worden gegenereerd, geconcentreerd zijn bij de tunnelmonden. Als gevolg hiervan wordt de lokale (stedelijke) bevolking die in de buurt van de tunnel woont, blootgesteld aan aanzienlijk verhoogde niveaus van luchtverontreiniging, met name fijnstof en roet, wat leidt tot ernstig verhoogde gezondheidsrisico's.

ENS Clean Air ontwikkelde een schaalbare luchtbehandelingsoplossing die zich uitsluitend richt op de tunneluitgang om een maximaal effect te bereiken. Het is bewezen dat de integratie van de ENS technologie bij de uitgang van een wegtunnel zeer effectief is. Bovendien zal het leiden tot een sterk verminderde fijnstof blootstelling en bijbehorende gezondheidsvoordelen voor de lokale (stedelijke) bevolking.

Voordelen

checkmarkVoorkom verspreiding van emissies naar stedelijke gebieden
checkmarkGevalideerde effectiviteit en schaalbaar voor elke tunnelgrootte
checkmarkExtern geplaatst systeem om veiligheidsproblemen in de tunnel te voorkomen en onderhoud te vergemakkelijken

Bewezen technologie

De prestaties van de positieve ionisatietechnologie van ENS zijn getest voor praktische validatie van de oplossing, in samenwerking met nationale autoriteiten, bij de afrit van een Nederlandse snelwegtunnel met een zeer hoge verkeersintensiteit. De lange termijn proef toonden aan dat, wanneer de uitlaatlucht van de tunnel volledig werd behandeld met onze technologie, de fijnstof concentratie in de sterk verontreinigde tunnellucht tot 90% kan worden verminderd. Als de actieve luchtafzuigingsmodules zijn uitgerust met de zuiveringstechnologie van ENS, kunnen de tunnelemissies dus aanzienlijk worden verminderd.

Vervolgens is het effect van zo'n grootschalige interventie op de omringende (stedelijke) bevolking nader onderzocht, om de haalbare fijnstof blootstelling en gezondheidsvoordelen in te schatten. Het toonde aan dat een significante reductie van de fijnstof concentratie kan worden bereikt in een brede straal rond de tunneluitgang, die zelfs wordt versterkt wanneer toegepast op een dichte stedelijke context.

Luchtzuivering voor tunnels

Voor elke uitdaging de juiste oplossing

Ons team van luchtstromingsspecialisten en ingenieurs zal u adviseren en begeleiden bij het lokaliseren, plannen en implementeren van de optimale toepassing in uw faciliteit.

1

ANALYSE

Observatie en evaluatie van de tunnelgeometrie, verkeersintensiteit en resulterende emissies, bestaande ventilatiekenmerken en verspreiding van verontreinigende stoffen.

2

CONCEPT

Bepalen van de benodigde reinigingscapaciteit en van de verwachte zuiveringsprestaties op strategische locaties om een optimaal resultaat te behalen.

3

PLANNING

Advies en visualisatie voor plaatsing van luchtzuiveringssystemen.

4

INSTALLATIE

Installatie van de luchtzuiveringssystemen in nauw overleg met de procesingenieurs en in de kortst mogelijke tijd, om afsluiting van de weg te beperken of te vermijden.

0+
Projecten
0+
Applicaties
0+
Effect studies