Project Description

Asfaltfreesmachine

Schone straten, schone lucht, ook bij wegwerkzaamheden. Een gezamenlijk ontwikkelde innovatie die de uitstoot van fijnstof tegengaat tijdens het frezen, om zo de werknemers en de directe omgeving te beschermen.

Asfaltfreesmachine

BOMAG is wereldwijd expert op het gebied van wegenbouw en verdichtingstechnologie. Het bedrijf ontwikkelt machines die worden ingezet bij de aanleg en renovatie van wegen en is al meer dan 50 jaar een begrip in de wegenbouw. BOMAG is continu bezig met de ontwikkeling van haar producten, waarbij kwaliteit, onderhoudsvriendelijkheid en omgevingsbewustzijn een belangrijke rol spelen. Daarom is het bedrijf voortdurend op zoek naar mogelijkheden om hier invulling aan te geven.

Een gezondere werk- en leefomgeving

Bij het frezen van asfalt en afvoeren van het materiaal dat daarbij vrijkomt, wordt veel fijnstof geproduceerd. Dit is niet gezond voor de medewerkers die dagelijks met asfaltfreesmachines werken, maar ook niet voor de directe omgeving. BOMAG wilde hier graag verandering in brengen. Daarom werd gezocht naar een bedrijf dat hiervoor een oplossing kon bieden. Een belangrijke vereiste was dat er voor het afvangen van fijnstof geen fysieke filters gebruikt mochten worden. Door het water dat gebruikt wordt tijdens het freesproces en de grote hoeveelheid stof die daarbij vrijkomt, raken deze filters namelijk te snel verstopt. BOMAG vond de oplossing in samenwerking met ENS Clean Air.

Oplossing op basis van positieve ionisatie

De R&D-afdeling van ENS heeft in samenwerking met de engineers van BOMAG een klantspecifieke toepassing ontwikkeld op basis van de ENS positieve ionisatietechnologie, waarbij deze techniek in een asfaltfreesmachine is geïntegreerd. Het IGF (Institut for Gefahrstoff-Forschung van de Ruhr-Universität in Bochum) heeft vastgesteld dat hiermee tot meer dan 80% van het fijnstof dat tijdens het freesproces vrijkomt wordt afgevangen. Een innovatieve toepassing met een geweldig resultaat, waardoor de werkomstandigheden en luchtkwaliteit in de omgeving aanzienlijk verbeteren.

Project details

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy- en cookiestatement.
Ik Accepteer